Jak zrobić zakwas na chleb?

Każdy kto dotychczas wypiekał wyłącznie chleb na drożdżach, powinien też spróbować stworzyć go na domowym zakwasie. Mimo że wydaje się być wtedy działaniem dużo cięższym , niż w wypadku zwykłego chleba, to wcale naprawdę nie jest. Żeby powstał zakwas na chleb niezbędne będą nam jedynie dwa składniki, a więc woda i mąka. Już więc chyba zdawać się zaskoczeniem, bo mogliśmy sobie wymyślić bardziej złożoną recepturę. Kolej jest tutaj innym z tematów, który trzeba tutaj uwzględnić. Nie starczy nam zatem wymieszać tych wyników oraz po sprawie, ale chwilę poczekać na zamierzony efekt. Tym tymże, gdy już połączymy mąkę z wodą, zostawiamy ją na kilka dni w słoiku, by powstała z ostatniego kwaskowata masa. Ona tak przyczyni się do ostatniego, że zrobione pieczywo wyrośnie i zacznie mieć niepowtarzalny smak. Pewną z zalet chleba na zakwasie jest jego mocny miąższ. Stosując tej mieszanki możemy również czekać na ostatnie, że pieczywo na dłuższy okres zachowa swoją świeżość. Chleb na drożdżach raczej nie posiada takich stron, a więc tu szala przechodzi w stronę wypieków na zakwasie. Gra tym , przy tej odmianie łatwiej jest wykorzystywać ze składników odżywczych, które zawiera w sobie chleb. Nie da się więc ukryć , że upieczenie chleba na zakwasie nie jest ciężkie , a potrzeba po prostu jakiegoś okresu.